Lähtökohdaksi täytyy todeta, että olen jo arkisovussa pyykinpesukoneen kanssa. Löysin kohdasta Muut ohjelmat pesuohjelman urheiluvaatteille. Käytän sitä. Urheilen paljon ja olen jättänyt elektroniikkavempuloihin tutustumisen  vähemmälle.

Uusi koti tarvitsi myös uuden kahvinkeittimen. Tietysti. Edellisessä kodissa oli erinomainen ja toimiva keitin. Meni vaihtoon kahdesta syystä: Ensinnäkin ei sopinut sisustuksen väreihin (juu minuakin naurattaa) ja toiseksi lehdessä oli testi, jossa tämä uusi kahvinkeitin rankattiin parhaaksi.  Edellinen oli Moccamaster ja sehän jäi testistä nyt kakkossijalle (pääsi kuitenkin hyvään kotiin).  Hankin siis uuden. Näyttää avaruushökötykseltä. Kahvia keitin monta kertaa ja olin jo palauttamassa keitintä kauppaan, rikki mikä rikki. Keittää kyllä, mutta välillä pitää useamman kerran painaa nappia.  Päätin kuitenkin vilkaista käyttöohjeita. Suomenkielellä vain yhdeksän sivua.

Ensinnäkin keittimessä onkin kaksi nappulaa (olin löytänyt vain yhden). Piilossa oleva katkaisin on se virtanappula, jota tarvittiin joka kerta, jotta voin tarjota (ohjekirjasen mukaan), läheisilleni täydellistä kahvia.  Juu. Näin on tarkoitus tehdä. Huomioitavaa on, että minä juon aamulla yhden kupin kahvia, ukkokulta ei ollenkaan ja joskus iltapäivällä keitetään kahvit, useimmiten ei.  Ei meidän tähden tarvinnut tätä keitintä hankkia, ihan vaan lähimmäisiä ajateltiin.

Ohjeet alkavat keittimen osien kuvalla. Sitten tulevat ne turvallisuusohjeet. Luen niitä nyt huolellisesti, kuten ensimmäisessä kohdassa kehotetaan. Seuraava kohta onkin sitten jo tyrmäävä: Säilytä ohjeet turvallisessa paikassa.  Jaahas. Mihinkäs nämä nyt laitetaan, jotta ovat turvassa? Turvassa miltä? Toisten kodinkoneiden ohjeilta? Suhtautuvatkohan käyttöohjeetkin toisiinsa yhtä epäilevästi kuin meidän valot ja muutkin vimputtimet?

EI pitäisi lukea näitä ohjeita. Nyt pitää ostaa uusi laite tai siis ehkä kaksi. Täällä suositellaan kahvinkeittimen merkkistä vaakaa, jotta saan punnittua kahvinporot 1 mg tarkkuudella. Samanmerkkinen kahvimyllykin auttaisi täydellisen kahvin teossa. Alan olla sitä mieltä, että täydellinen kahvi on yliarvostettua.

Kalkinpoisto-ohjeet ahdistavat. Vaalean vihreä Start-valo vilkkuu keittämisen ajan ja ilmoittaa siten, että on kalkinpoiston aika. Jos en noudata ohjeita, keitin lakkaa kahden keittokerran jälkeen toimimasta ja se pitää viedä huoltoon ja takuu raukeaa. Niinpä. Tämä on minusta uhkailua, ei mitään mahdollisuuksia neuvotteluun. Entä jos olen sairaana, haluaisin kuitenkin kupillisen täydellistä kahvia, mutta en jaksa lähteä kauppaan ostamaan kalkinpoistoainetta? Alistun ja kirjoitan kauppalistaan: kalkinpoistoaine. Joulupukin kirjeeseen on kirjoitettava, että vaaka ja mylly. Tiedoksi vaan valmistajalle, että tällaisessa kodissa, jossa on noita valonlähteitä (sitten joskus kun ne toimivat) ja paljon isoja ikkunoita, niin tuota vilkkuvaloa on ihan pikkasen vaikea huomata.

Käyttöohjeet kannattaisi lukea ennen käyttöä. Niinku periaatteessa, jos jaksaa. Nyt selvisi, että olisi pitänyt säilyttää pakkauslaatikkokin. Vein sen pari päivää sitten pahvikierrätykseen. Turvallisuusohjeita näinkin pieni masiina tarvitsee kolmetoista. Yhdessä taas varoitettiin lapsia ja sitten pitää olla taas kerran ne riittävät henkiset kyvyt laitteen käyttöön. Koskaan elämässäni en ole joutunut miettimään henkisiä kykyjäni ja niiden riittävyyttä näin paljon ja näin useasti.

 

ps. Rakas ystävä osti pyykinpesukoneen. Luki pikakäyttöohjeista vain kohdat 1 ja 2. Käynnisti ensimmäisen pesukerran ja ihmetteli vinkuvaa ääntä. Älysi sentään pysäyttää koneen.  Tuumailtuaan avasi pesukoneen luukuun ja kas, siellähän oli styroksia, poistoletku ja käyttöohjeet. Olikin jo ehtinyt ihmetellä, miksi uudessa koneessa ei ole poistoletkua (oli sentään fiksun poikansa avustamana asentanut vanhan koneen poistoletkun).  Eikä tässä vielä kaikki. Ei lukenut edelleenkään löytämäänsä ohjekirjasta. Pesi neljä koneellista pyykkiä, makasi koneen päällä ja luki kirjaa. Kone pomppi niin paljon, että oli pakko, jotta se pysyisi paikallaan. Epäili, että ei ole ihan tasapainossa (kone siis, ystäväni ei hetkeäkään epäillyt omia henkisiä kykyjään). Mies tuli kotiin ja päätti vuorostaan, pomppimisvaroituksista huolimatta, pestä pyykkiä. Ihan vaan nyt tiedoksi kaikille: uudesta pesukoneesta pitää ihan ensimmäiseksi poistaa kuljetustuet, sitten vasta käynnistää. Onneksi pesukone ei rikkoutunut. Tämä tarina on tosi. Terkkuja vaan ystävälleni ja sen fiksulle pojalle. Ihania olette.